Szén-dioxid kibocsátás csökkentése

A CO2 kibocsátás jelentős csökkentése és a fenntarthatóbbá válás az egyik legnagyobb kihívás a kötöttpályás közlekedés számára. Mivel a közlekedés által generált üvegházhatású gázok kibocsátásának az éghajlatváltozásban is komoly szerepe van, ezért ezen kibocsátások csökkentése fontos feladat, ami a közlekedési-szállítási igények ésszerűsítésével, a közösségi közlekedést használók arányának növelésével, továbbá a környezetbarát közlekedési és szállítási módok (vasút, kombinált áruszállítás) népszerűbbé válásával valósulhat meg.

A MÁV-Volán-csoport három alcélt határozott meg annak érdekében, hogy CO2 kibocsátását a lehető legnagyobb mértékben visszaszorítsa:

A villamosított vasúti vonalak növelése a környezeti terhelés csökkentése mellett javítja a vasúti közlekedés sebességét.

A korszerű járműpark létrehozása szintén jelentősen hozzájárul a CO2 kibocsátás csökkentéséhez, ennek érdekében mind a közösségi közlekedésben résztvevő, mind az azokat kiszolgáló vasúti és közúti járműpark fejlesztése szükséges. Ennek lépései a korszerűtlen járművek forgalomból történő kivonásával párhuzamosan az új, fenntartható járművek arányának növelése.

Az áruszállítás vasútra terelése a fentiek mellett azért kiemelt fontosságú, mert az eleve alacsonyabb CO2 kibocsátás miatt a városi központok légszennyezettségének csökkentésében is komoly szerepe van.

Fenntarthatósági céljainkról, és az ezek megvalósítása érdekében tett vállalásainkról az oldalról letölthető fenntarthatósági kiadványunkból tájékozódhat részletesebben