Zöldebb, csendesebb, modernebb – már forgalomban közlekednek a Volánbusz gázüzemű autóbuszai

2023.03.13 09:22

Összesen 164 darab új, sűrített földgázzal (CNG) üzemelő autóbusszal bővült a Volánbusz flottája, Az MAN Lion's City 12 G típusú, alacsony padlós járművek közül 75 darab a fővárosi agglomerációban, 10 Szegeden áll forgalomba, Szolnokon 40, Zalaegerszegen pedig 39 darab elővárosi kivitelű jármű zöldíti hamarosan a közlekedést és szolgálja az utasok kényelmét.

Valamennyi új autóbuszt Euro 6-os környezetvédelmi besorolású, CNG-üzemű motor hajtja. A sűrített földgáz a hagyományos hajtóanyagokhoz képest alacsonyabb szén-dioxid- és koromkibocsátást eredményez. Emellett a CNG-motorok lényegesen csendesebben üzemelnek, mint dízelüzemű társaik, így csökkentik a környezet zajterhelését is.

A szegedi járműveket és a kapcsolódó töltőinfrastruktúrát nagyszabású sajtótájékoztató keretében, 2023. február 2-án mutatta be a közlekedési társaság.

Megérkeztek és folyamatosan állnak szolgálatba a járművek a budapesti agglomerációban is.  A térség járműállományának fejlesztésében és a kiszolgálás színvonalának emelésében – a 2021-ben érkezett 40 darab Mercedes-Benz eCitaro típusú elektromos autóbusz után – újabb jelentős mérföldkövet jelent a 75 darab gázüzemű, MAN Lion’s City 12 típusú autóbusz forgalomba állítása. Hat autóbusz már mostantól szállítja az utasokat Solymár és Nagykovácsi térségében. A többi jármű az utastájékoztatási eszközök beszerelése és a töltőinfrastruktúra teljes kiépülése után, fokozatosan kapcsolódik be a budai agglomerációs Volánbusz-vonalak közlekedésbe, Budakeszi, Budaörs, Törökbálint és Diósd térségében.

A fejlesztéssel a 171 darabos állomány 44 százaléka megújul, átlagéletkora 5,98 évről 2,2 évre csökken. A 115 darabos szóló kivitelű flotta teljes egészében alternatív meghajtású lesz, mindössze 0,7 éves átlagéletkorral.  

Nemcsak a május elsején megjelenő vármegye- és országbérlet hoz korszakalkotó változást Jász-Nagykun-Szolnok vármegye közösségi közlekedésében, hanem azok az alternatív meghajtású – sűrített földgázzal üzemelő – járművek is, amelyek március végétől jelennek meg Szolnok vonzáskörzetében. A 40 darab gázüzemű autóbusz a vármegye közel 80 településéből több mint 50 esetében lát majd el személyszállítási feladatokat – kiszolgálva éves szinten mintegy 6,3 millió utast. A gázüzemű járművek után a helyi közlekedésben hamarosan 10 környezetkímélő elektromos autóbusszal is megismerkedhetnek a szolnokiak. 

Március 24-én, Keszthelyen kerül sor a Zala vármegyei járművek bemutatására, amelyet követően fokozatosan állnak majd forgalomba az új, környezetkímélő gázüzemű autóbuszok.

Folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállományával a Volánbusz 2022-ben csaknem 540 millió utas szállításáról gondoskodott országszerte. Ma már nincs olyan járása az országnak, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai. A közlekedési vállalat 2018-ban indult jármű-fiatalítási programjában – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – mintegy 2000 új és újszerű autóbusz érkezett a Volánbuszhoz, és a társaság további közel 200 járműre rendelkezik aláírt beszerzési megállapodással.