Válassza a zöldebb utat!

2021.02.17 08:42

Az emberi tevékenységből származó károsanyag-kibocsátás jelentős terhet ró a környezetre. A romboló emisszió egy része a mindennapos közlekedésből származik. A kibocsátott CO2 mennyisége más üvegházhatású gázokkal együtt jelentős szerepet tölt be a légkör felmelegedésében. A vasúti közlekedés viszont a károsanyag-kibocsátásnak mindössze fél százalékáért felelős, ezért a vonattal való helyváltoztatás és áruszállítás fontos szerepet játszhat az éghajlatváltozás megelőzésében. A MÁV-Volán-csoport szeretné felhívni a lakosság figyelmét, hogy a közlekedési módok megválasztásával is jelentősen csökkenthető a CO2-kibocsátás.

Vonattal utazott? CO2-t spórolt!

2021. február 17-étől minden MÁV-START által kiállított elektronikus vonatjegyen, bérleten valamint azokon a nyomtatott jegyeken és bérleteken, ahol ez nem okoz többlet papírfelhasználást, feltüntetik a rajtuk szereplő távolságra a fentiek szerint számított  CO2-kibocsátás megtakarítást. Így minden utas láthatja, mennyit tesz a környezetért azzal, hogy a vasutat választja a személyautó helyett.

 

Összes belföldi utasunk CO2-kibocsátás megtakarítása 2021. február 17. óta
Image
zoldlevel
az egyéni autós közlekedéshez képest:
 
 t CO2

Tekintse meg inspiráló kisfilmünket a zöld vasútról!

 

Kilométereként átlagosan a 70% -ot is meghaladja az a CO2-kibocsátás csökkentés, amelyet a vasúti közlekedést választó utas Magyarországon utazva elérhet, ha nem személyautóval teszi meg ugyanazt a távolságot. A denkstatt Hungary szakértői által végzett számítások szerint az elmúlt 5 év átlagadatai alapján minden vasúton megtett kilométer utasonként 45 g, míg ugyanez a távolság személyautóval utasonként 176 g CO2-kibocsátást eredményezett. A vasutat választó utazók így kilométerenként 131 g üvegházhatású széndioxid kibocsátását kerülik el, ezzel személyesen járulnak hozzá a klímaváltozás megelőzéséhez, mérsékléséhez. A számításoknál figyelembe vett CO2-kibocsátások az üzemanyagok és a villamos energia felhasználásából erednek, amelyek a kitermeléstől a járművekben történő felhasználásig tartalmazzák a kibocsátott üvegházhatású gázokat, azaz a szén-dioxidot (CO2), metánt (CH4) és dinitrogén-oxidot (N2O). (A vasúti közlekedés kibocsátásának számítása a Nemzetközi Vasúti Szövetség (UIC) módszertanának figyelembe vételével, a MÁV-START Zrt. 2016-2020 év országos energiafelhasználási és utasforgalmi adatai alapján történt. Az autós közlekedés esetén a Magyarországon közlekedő személyautó-állomány átlagos modellezett kibocsátást határozták meg egy főre vetítve ugyanezen időszakra vonatkozóan.)

2021. február 17-étől egy különleges zöldre matricázott vonat is felhívja a figyelmet a vasút környezetvédő szerepére.