Válassza a zöldebb utat!

2021.11.16 07:35

MÁV appal mindenki nyer

Image
MÁV appal mindenki nyer

Mi, a MÁV-nál pontosan tudjuk, hogy a 21. század egyik legnagyobb kihívása a mobilitási igények és a környezetvédelem összehangolása. Azért dolgozunk, hogy a jövő felé vezető úton már ma megtegyük az első lépést.

Ennek eredményeként élvezhetik a MÁV applikáció nyújtotta 10% kedvezményt a belföldi jegyek árából, ahogy a kényelmet és a gyorsaságot is. Ráadásul a MÁV app használatával a szerencsések most elektromos kerékpárt és 50%-os START Klub kártyát nyerhetnek, hogy a kényelmes és környezetbarát utazás háztól-házig tarthasson.

Ha a MÁV appban vásárolt jegyet vagy bérletet, most nyerhet!

Nem kell mást tennie, csak a 2021. november 15. és december 31. között a MÁV appban megvásárolt vonatjegyét vagy vasúti bérletét regisztrálni, és máris esélyessé válik a 10 db egyedi designos Blurby Bike elektromos kerékpár egyikének megnyerésére.

Kitöltési határidő: 2022. január 7.

Sorsolás és a nyertesek bejelentése: 2022. január 17.

A nyertesek nevét közzétesszük weboldalunkon, illetve e-mailben és telefonon is értesítjük őket. A nyereményjáték pontos részleteit a játékszabályzatban olvashatja, az adatkezelési tájékoztatót pedig itt érheti el.

Jelentkezem a játékra

 

Összes belföldi utasunk CO2 kibocsátás megtakarítása 2021. február 17. óta
Image
zoldlevel
az egyéni autós közlekedéshez képest:
 
 t CO2

 

A MÁV-csoport törekvései a CO2-kibocsátás csökkentéséért

Az emberi tevékenységből származó károsanyag-kibocsátás jelentős terhet ró a környezetre. A romboló emisszió egy része a mindennapos közlekedésből származik. A kibocsátott CO2 mennyisége más üvegházhatású gázokkal együtt jelentős szerepet tölt be a légkör felmelegedésében. A vasúti közlekedés viszont a károsanyag-kibocsátásnak mindössze fél százalékáért felelős, ezért a vonattal való helyváltoztatás és áruszállítás fontos szerepet játszhat az éghajlatváltozás megelőzésében. A Vasút Európai Évének kapcsán a MÁV-csoport kampányt tervezett, hogy felhívja a lakosság figyelmét a CO2-kibocsátás csökkentésének lehetőségeire, valamint egyéb fejlesztésekkel kisebbíti a vállalat saját ökológiai lábnyomát.

Tekintse meg inspiráló kisfilmünket a zöld vasútról!

 

Kilométereként átlagosan a 70% -ot is meghaladja az a CO2 kibocsátás csökkentés, amelyet a MÁV-START által biztosított vasúti közlekedést választó utas Magyarországon utazva elérhet, ha nem személyautóval teszi meg ugyanazt a távolságot. A denkstatt Hungary szakértői által végzett számítások szerint az elmúlt 5 év átlagadatai alapján minden vasúton megtett kilométer utasonként 45 g, míg ugyanez a távolság személyautóval utasonként 176 g CO2-kibocsátást eredményezett. A vasutat választó utazók így kilométerenként 131 g üvegházhatású széndioxid kibocsátását kerülik el, ezzel személyesen járulnak hozzá a klímaváltozás megelőzéséhez, mérsékléséhez. A számításoknál figyelembe vett CO2-kibocsátások az üzemanyagok és a villamos energia felhasználásából erednek, amelyek a kitermeléstől a járművekben történő felhasználásig tartalmazzák a kibocsátott üvegházhatású gázokat, azaz a szén-dioxidot (CO2), metánt (CH4) és dinitrogén-oxidot (N2O). (A vasúti közlekedés kibocsátásának számítása a Nemzetközi Vasúti Szövetség (UIC) módszertanának figyelembe vételével, a MÁV-START Zrt. 2016-2020 év országos energiafelhasználási és utasforgalmi adatai alapján történt. Az autós közlekedés esetén a Magyarországon közlekedő személyautó állomány átlagos modellezett kibocsátást határozták meg egy főre vetítve ugyanezen időszakra vonatkozóan.)

Figyelemfelkeltő akciók

A Vasút Európai Évének kapcsán a MÁV-csoport több kezdeményezéssel is tudatosítja a lakosságban a vasút és a környezetvédelem kapcsolatát. 2021. február 17-étől minden MÁV-START által kiállított elektronikus vonatjegyen, bérleten valamint azokon a nyomtatott jegyeken és bérleteken, ahol ez nem okoz többlet papírfelhasználást, feltüntetik a rajtuk szereplő távolságra a fentiek szerint számított  CO2-kibocsátás megtakarítást. Így minden utas láthatja, mennyit tesz a környezetért azzal, hogy a vasutat választja a személyautó helyett.

 

2021. február 17-étől egy különleges zöldre matricázott vonat is felhívja a figyelmet a vasút környezetvédő szerepére.

A zöld vonatot ezen a videón lehet megtekinteni:

 

2021 tavaszán nyereményjátékot szerveztünk „Válassza a zöldebb utat!” címmel és a „Vonattal utazott? CO2-t spórolt!” szlogennel

Vasúti utazásával nem csupán egy kényelmes, kedvező árú utazási módot választott, de tett a környezetért is! Tudta, hogy ha autó helyett a vonatot választja, akkor egy kilométeren 131 g CO2 kibocsájtást takarít meg Hogy ezt megjutalmazzuk, vasúti jegyével vagy bérletével nagy értékű nyereményeket nyerhetett játékunkban. Megtisztelő, hogy nyereményjátékunkra több, mint 29 000 érvényes regisztráció érkezett, amelyek közül a játékszabályzat szerint 18 nyertest sorsoltunk ki.