Tisztítsuk meg az országot!

2021.04.19 18:31

A MÁV közreműködőként vesz részt az Innovációs és Technológiai Minisztérium „Tisztítsuk meg az országot!” projektjében. A „Tisztítsuk meg az országot!” program kezdeményezi a vasúti és közúti létesítmények mentén, az erdőkben, a nemzeti parkok területén valamint az önkormányzati közterületeken fellelhető illegális hulladékok összegyűjtését. A pilot helyszínek értékelését követően ősszel megkezdődött a hulladékok felszámolása. Az idei év a projekt első üteme, amelynek eredményei alapján dolgozzák ki a következő időszakok feladattervét.

A pilot program során három helyszín tisztult meg a 80-as vasúti vonal elővárosi szakaszán, több száz négyzetméter területen. A vasúttársaság a pilot program keretében összesen 250 m3 hulladékot szállíttatott el Budapest X. kerület, Rákos állomás rakodóterületéről, mintegy 9,5 millió forint költséggel. A MÁV törekedett arra, hogy a pilot helyszín reprezentálja mindazon körülményeket, amelyeket a vasúti területek megtisztításakor figyelembe kell venni, mint például a hulladékok összetétele (lom, vegyes építési-bontási, veszélyes), a terület megközelíthetősége, az összegyűjthetőség speciális körülményei, vagy a lebonyolítás módja (közmunkások igénybe vételével vagy külső partner bevonásával). Illegális hulladékot jellemzően települések környezetében, hajléktalanok tartózkodási helyein, ritkán látogatott üzemi területeken, szabadon megközelíthető helyszíneken, nyílt vonalak mentén helyeznek el.

A Tisztítsuk meg az országot! program év végi akciójában a vasúti sínek mentén végzik a MÁV munkatársai a terület megtisztítását, az alábbi helyszíneken és időpontokban:

Budapesti Területi Igazgatóság:

 • Monor állomás, december 14. 10:00 órától
 • Kőbánya-Kispest állomás, december 15. 10:00 órától
 • Budapest-Déli pályaudvar, december 16. 10:00 órától
 • Szolnok állomás, december 17. 10:00 órától
 • Tatabánya állomás. december 18. 10:00 órától

Miskolc Területi Igazgatóság:

 • Szerencs állomás, december 15. 10:00 órától
 • 90. számú vasútvonal Miskolc-Tiszai – Hidasnémeti közötti szolgálati helyek. december 15 -17. 10:00 órától
 • Füzesabony állomás, december 16. 10:00 órától
 • Miskolc-Tiszai pályaudvar, december 17. 10:00 órától

Debrecen Területi Igazgatóság:

 • Debrecen állomás, december 15. 10:00 órától
 • Nyíregyháza állomás. december 17. 10:00 órától

Szeged Területi Igazgatóság:

 • Szeged állomás, december 14. 10:00 órától
 • Békéscsaba állomás, december 15. 10:00 órától
 • Kiskunfélegyháza állomás, december 17. 10:00 órától

Pécs Területi Igazgatóság:

 • Pécs állomás, december 14. 10:00 órától
 • Kaposvár állomás, december 15. 10:00 órától
 • Dombóvár állomás, december 16. 10:00 órától
 • Nagykanizsa állomás. december 18. 10:00 órától

Szombathely Területi Igazgatóság:

 • Zalaegerszeg állomás. december 14. 10:00 órától
 • Celldömölk állomás, december 16. 10:00 órától
 • Veszprém állomás, december 17. 10:00 órától

A MÁV fővárosi és vidéki vasúti területeiről 2020 év eleje óta végzett illegális hulladék elszállítások összmennyisége meghaladta a 2120 tonnát, ami több mint 50 megrendeléssel csaknem nettó 107 millió forintba került.  Idén Budapesten és Pest megyében több mint 1230 tonna (közel nettó 63 millió forint), vidéken majdnem 888 tonna (nettó 44 millió forint) illegálisan elhagyott hulladék elszállításáról gondoskodott a vasúttársaság. A jogtalanul elhelyezett halmok összetételüket tekintve 60% nem veszélyes építési-bontási hulladékból, 38% lakossági lom hulladékból, 2% veszélyes építési-bontási és lakossági egyéb hulladékból állnak.

A MÁV öt év alatt országos szinten mintegy 19.000 tonna illegális hulladékot szállíttatott el, hozzávetőlegesen fél milliárd forint költséggel. Budapesten és Pest megyében 10.000 tonna (több mint 400 millió forint)-, vidéken 8600 tonna (200 millió forintot meghaladó) illegális hulladék elszállításáról gondoskodott a vasúttársaság.

Dr. Homolya Róbert a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: országosan mintegy 550 helyszínen mért fel a vasúttársaság illegálisan elhagyott hulladékot. Ezeknek több mint fele a vasúti pálya mentén található. A jelenlegi felmérések alapján vasúti területeken 11.000 m3 illegálisan elhagyott hulladék található, mintegy 36.000 m2 területen. A MÁV az új programhoz készített friss hulladék-felmérés-, valamint a HulladékRadar applikáción keresztül beérkező adatok és információk alapján tervezi és folyamatosan végzi az elszállításokat.

Az operatív környezetvédelmi feladatokat a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. környezetvédelmi szervezete látja el valamennyi környezeti elem és hatás tekintetében, rendszerbe szedve az összes illegális hulladék-elhelyezéssel kapcsolatos feladat ellátását.

A MÁV tiltó táblákat helyez ki a már megtisztított területekre, vizsgálja a területhez való hozzáférés fizikai eszközökkel való megakadályozását, korlátozását illetve ellenőrzésekkel igyekszik fenntartani a területek hulladékmentességét. Az illegális hulladéklerakók felszámolása mellett az is fontos, hogy újabbak ne keletkezzenek, tehát a megtisztított területek szennyezésmentesek maradjanak.

Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár kiemelte: a Tisztítsuk meg az országot! program egy Európában egyedülálló akció, amelyben az állami vállalatokon kívül az önkormányzatok, a civil szervezetek és a lakosság közreműködésére is számítanak.

A projekt első ütemét az elmúlt hetekben hosszabbította meg a kormány a járványhelyzetre figyelemmel 2021 április végéig. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy az ünnepek közeledtével több csomagolási hulladék kerül a háztartásokba, de már azzal is nagyon sokat segítünk, ha odafigyelünk azok megfelelő, szelektív gyűjtésére.

Boros Anita arra is utalt, hogy célszerű előre megtervezni az ünnepet: a bevásárlást, az ajándékok megrendelését, becsomagolását, a fa beszerzését és feldíszítését, vagy akár a menüt. Mielőtt az előkészületeknek nekilátunk, nézzük meg, mit használtunk tavaly vagy azelőtt, hiszen már azzal is rengeteg pénzt és időt spórolhatunk meg, ha valamiből, ami rendelkezésünkre áll, nem vásárolunk újat. Az államtitkár hozzátette, ilyenkor mindannyian sokkal több hulladékot termelünk, mint az év többi részében.

Januártól az illegális szemetelés nagyon sokba kerül majd, hiszen azonnali, helyben kiszabható pénzbírság jár a lerakott hulladék legkisebb mennyiségéért, sőt bizonyos mennyiség fölött büntetőeljárás is kezdeményezhető lesz. A tettenérést a helyszíni ellenőrzést gyakorló több ezer hatósági személy mellett országosan kifejlesztett kamera- és megfigyelő hálózat segíti majd, ha ma az Országgyűlés elfogadja a javaslatot.

Az illegálisan elhelyezett hulladék mennyisége is megnövekszik ebben az időszakban, ezért a legforgalmasabb állami kezelésű útvonalakon, pihenőhelyeken a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a pályaudvarokon, a szennyezett pályaszakaszok mellett pedig a MÁV-csoport munkatársai egy átfogó hulladék eltávolítási akciót szerveznek. Boros Anita mindenkit arra kért, hogy segítse a munkát végző szakembereket, és csak a megengedett helyen és módon dobja ki a hulladékot. A közutas és vasutas munkatársak ugyanis olyanok után takarítanak, akik nem tisztelik mások szabálytisztelő magatartását, a környezetünket.

Az államtitkár kiemelte a HulladékRadar applikáció jelentőségét is: a több mint tízezer felhasználó az elmúlt negyedévben több mint hétezer bejelentést tett. Ezek közül az 5 m3 mennyiségnél nagyobb mennyiségre vonatkozó bejelentés 1398, míg az 1-5 m3 mennyiség közötti 3373 volt. Több mint ezer esetben jeleztek a bejelentők gumiabroncs lerakást, és több mint ötszáz esetben elhagyott roncsautót. A MÁV Zrt. közel kétszáz bejelentést kapott, ezek alapján mintegy 1050 tonna hulladékot szállítottak el. Az érkező bejelentések feldolgozása és a lerakások felszámolásának szervezése folyamatosan zajlik. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a HulladékRadar applikáción keresztül hozzá érkezett közel ötszáz bejelentés alapján közel nyolcszáz tonna illegális hulladékot szállított el.

Az államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy az ITM pályázati konstrukcióit is meghosszabbították, így továbbra is várják a civil és a gazdálkodó szervezetek, az egyházi jogi személyek pályázatait 2021. január 31-ig.

Részletek a https://ifka.hu/ oldalon olvashatók.