A MÁV-VOLÁN-csoport idén is részt vesz a Fenntarthatósági Témahéten

2024.04.22 09:56

Immár 9. alkalommal rendezik meg a Kárpát-medencei Fentarthatósági Témahetet. A Föld napjához kapcsolódó, diákoknak szóló legnagyobb fenntarthatósági eseménynek a MÁV-VOLÁN-csoport visszatérő résztvevője és támogatója: az április 22-26. közötti programsorozat alkalmával idén három érdekes helyszínen várja a jelentkező csoportokat. A nyitórendezvényen Hegyi Zsolt, a MÁV-START szolgáltatásfejlesztési- és értékesítési vezérigazgató-helyettese tartott beszédet.

A Fenntarthatósági Témahét célja a diákok fenntarthatósággal összefüggő ismereteinek bővítése és egyúttal a tanultak mindennapi gyakorlatban való megélése. A programsorozatnak köszönhetően a gyermekek már iskolás korban megismerkedhetnek a fenntartható szemlélettel és a Föld védelmének fontosságával. A 2024. évi Fenntarthatósági Témahét kiemelt témái a levegő és élővilága, a szabadidő, a körforgásos gazdaság, a hulladék és a fogyasztóvédelem, fenntartható fogyasztás.

A nyitórendezvényen Hegyi Zsolt, a MÁV-START szolgáltatásfejlesztési- és értékesítési vezérigazgató-helyettese a közösségi közlekedés fenntarthatóságban betöltött kiemelkedő szerepéről beszélt. „A tavalyi évben a MÁV-VOLÁN-csoport járatain több mint 800 millió utas volt, ez a 800 millió felszállás, 800 millió döntés a fenntartható jövő mellett. Mi, mint szolgáltatók tenni tudunk annak érdekében, hogy ezt az elkötelezettséget megpróbáljuk növelni: ennek érdekében az elmúlt évben igen komoly lépéseket tettünk az Építési és Közlekedési Minisztériummal közösen.  Az ország- és vármegyebérletek bevezetésével Magyarországon egy új megközelítésű bérlettípust vezettünk be, amely lebontotta az addigi szakmai korlátokat, és egy olcsó korlátlan hozzáférést biztosít a közösségi közlekedéshez.” A bérletek és a közösségi közlekedés sikerét jól mutatja, hogy a csaknem egy évvel ezelőtti bevezetése óta több mint 7 millió bérletet vásároltak utasaink.

A témahét ideje alatt a MÁV-VOLÁN-csoport három helyszínen készül programokkal az iskolásoknak, a helyek száma korlátozott, ezért előzetesen mindenhol jelentkezni kell. Nagykanizsán modern, fenntartható vasúti mosó kulisszaititkaival várja az érdeklődőket a MÁV-START. A kocsimosó kapacitása teljes kihasználásával akár naponta 70-80 vasúti személykocsi külső tisztítása is megoldható. A korszerű és környezetbarát rendszer segítségével egy jármű komplett külső tisztítása két-három perc alatt elvégezhető a korábbi kézi tisztítás 90 perces átlagideje helyett.

A MÁV négyezer kilométernyi országos törzshálózatából jelenleg 1117 kilométeren működik központi forgalomirányítás, azaz KÖFI. Ennek a rendszernek a célja, hogy a legkorszerűbb körülmények között, a leghatékonyabban működjön a vasúti közlekedés. Most lehetőség nyílik az Budapest–Esztergom vasútvonal mentén kiépült óbudai KÖFI Központ megtekintésére. A 2-es vonal átépítése az elmúlt 10 évben valósult meg, az állomásokon és a megállóhelyeken P+R parkolóka, valamint kerékpártárolókat alakítottak ki, ezzel is az utazóközönség kényelmét szolgálva. Kiépült felsővezetéki rendszer, ami lehetővé tette a modern villamos motorvonati szerelvények közlekedését, amik képesek a fékezésből keletkező villamosenergia visszatáplálására a felsővezetéki rendszerbe.

Érdekes lehet megtekinteni a MÁV Szolgáltató Központ Vizsgálólaboratóriumát is. A látogatók a MÁV-VOLÁN-csoport monitoring hálózatának üzemeltetéséhez használatos eszközöket és akusztikai műszerbemutatót láthatnak, valamint a levegőmintavételhez kapcsolódó műszerekkel is találkozhatnak.

A Fenntarthatósági Témahéttel összhangban a Volánbusz részt vesz a HUMDA Zöld Életre Valók roadshow-ján Dunakeszin, mely az elektromobilitás népszerűsítését szolgálja. Két alternatív-meghajtású buszt egy Mercedes-Benz eCitaro-t, illetve a szigethalmi H-tesztbuszt is (Toyota H2. City Gold) állítanak ki.