A MÁV appal mindenki nyer!

2022.02.01 15:34

A MÁV-START marketing kampánya a környezettudatos közlekedésért

Rendkívül népszerű volt az utasok körében a MÁV-START 2021 végén meghirdetett zöld nyereményjátéka. A MÁV alkalmazásban 2021. december 15-31. között megváltott jegyek vagy bérletek regisztrálásával lehetett részt venni a nyereményjátékban, amelyre csaknem 20 ezren jelentkeztek. A 10 nyertes közül az egyiknek Keresztes Péter, a MÁV-START vezérigazgatója és Hegyi Zsolt, a MÁV-START megbízott szolgáltatásfejlesztési és értékesítési vezérigazgató-helyettese személyesen adta át a Blurby Bike elektromos kerékpárt, valamint az 50%-os START Klub kártyát.

A kampánnyal a zöld közlekedési módok választására, valamint a háztól házig utazás egyéb lehetőségeire kívántuk felhívni a figyelmet az egyéni autózással szemben. Emellett még több utast ösztönöztünk a MÁV applikáció használatára is, ami az alkalmazás előnyeinek tudatosítására is remek eszköz. A MÁV applikáció és az új ELVIRA felületén 2021-ben az utasok majdnem egyharmada váltotta meg jegyét. Hamarosan pedig már a MÁV 1 milliomodik online regisztrálóját köszönthetjük.

Fókuszban a zöld közlekedés

A mobilitási igények és a környezetvédelem összehangolása a XXI. század egyik legnagyobb kihívása. Az EU üvegházhatású gázkibocsátásának egynegyedéért a közlekedés felelős, amely folyamatosan nő. Ezért az Európai Unió megfogalmazta Zöld Megállapodását, melynek értelmében 2050-re 90%-kal kell csökkenteni a közlekedésből származó CO2-kibocsátást. Ehhez a vonzó és fenntartható közlekedési lehetőségek minél nagyobb térhódítása szükséges.

A fenntartható közlekedési módok kombinációja

A MÁV-START 2021-es kutatása alapján az utasok körében azonban nem elsődleges szempont a zöld megfontolás. Nem nehéz tehát belátni, hogy a vonatozás mellett a fenntartható közlekedési módok kombinálhatósága is feladatunk, ami kényelmes, gyors, kedvezményes alternatívát kínál. A vonaton szállítható bicikli erre tökéletes megoldást nyújt. A járműflotta folyamatos megújításának köszönhetően ráadásul számos járaton már e-bike töltésére is van lehetőség.

elektromos kerékpár

Szárnyal a környezeti szempontokat leginkább előtérbe helyező elektronikus vásárlás

A megváltozott utazási szokások nemcsak a közlekedési, hanem a vásárlási módokra is hatással vannak. A MÁV alkalmazás rohamos terjedését nemcsak a kor technológiai elvárásai indokolják, hanem a járványhelyzet és az óvintézkedések is elősegítették. Az érintésmentes, gyors és kényelmes vásárlás, amivel a sorban állás is elkerülhető, még lényegesebb szemponttá vált. De számít a belföldi vasúti jegyekre a MÁV appban kapható 10%-os kedvezmény is. Ez a forgalmon is megmutatkozik. A MÁV applikáció és az új ELVIRA felületén 2021-ben az utasok majdnem egyharmada váltotta meg jegyét. Hamarosan pedig már az 1 milliomodik online regisztrálót köszönthetjük. A 2019-es egyharmadhoz képest 2021-ben már az online értékesítés kétharmada az applikáción keresztül történt, és csaknem minden ötödik belföldi vonatozó elektronikusan vásárolt jeggyel utazott.

A jegyváltás és az utazás módjának megválasztása kapcsán a „MÁV appal mindenki nyer” kampányunkkal olyan döntésekre ösztönöztük utasainkat, ami – az ő igényeikre hangolva – az egyéni és közösségi preferenciáikkal, valamint a klímacélokkal összhangban vannak. Ezúttal tíz utasunk nyert, azonban azzal, ha még többen még tudatosabban a környezetkímélő közlekedést választják, mindannyian nyerünk.