Lezárult a MÁV-START „Válassza a zöldebb utat!” nyereményjátéka

2021.08.10 15:03

A MÁV-Volán-csoport CO2-megtakarítás kampánya a Vasút Európai Évéhez kapcsolódva indult 2021. február 17-én. Ettől az időponttól a MÁV-START által kiállított elektronikus vonatjegyen, bérleten valamint azokon a nyomtatott jegyeken és bérleteken, ahol ez nem okoz többlet papírfelhasználást, a vasúttársaság feltünteti a távolságra vonatkozóan a CO2-kibocsátás megtakarítását. A kampányhoz kapcsolódó játék nyertesei nemsokára átvehetik értékes nyereményüket.

A MÁV-Volán-csoport célja 2050-ig a klímasemlegesség elérése, ennek érdekében kidolgozta fenntarthatósági célkitűzéseit. A legfontosabb zöld célok között szerepel a közlekedésből származó CO2-kibocsátás további csökkentése a villamosított vasútvonalak hosszának és az elektromos vasúti és közúti járművek darabszámának növelésével, az áruszállítás vasútra terelésével és a járműpark korszerűsítésével.

Az üvegházhatásúgáz-kibocsátás egynegyede a közlekedésből származik, ebből a vasút kevesebb mint 1%-ért felel. Kiemelt jelentőségű feladat a közlekedők minél nagyobb hányadát a vasút, mint fenntartható távolsági közlekedés felé terelni. Ennek érdekében a MÁV-Volán-csoport fenntarthatósági weboldalt indított, amelyen a zöldstratégiai célkitűzések részletei mellett a legfőbb fenntarthatósági mutatókról, és az aktuális zöld hírekről tájékozódhatnak az érdeklődők. A zold.mavcsoport.hu oldalon számláló is fut, amely a teljes utaskilométerre vetített CO2-megtakarítást mutatja másodpercenként az autós közlekedéshez képest. A személyautó helyett a MÁV-START által biztosított vasúti közlekedést választó utas kilométereként átlagosan több mint 70%-kal kisebb CO2 kibocsátással terheli a környezetet.

zöld mozdony

 

A kampány indításakor egy TRAXX mozdony kapott új külsőt a vasúttársaság zöld programját hirdető „Zöld úton járunk” felirattal, a Föld napja alkalmából pedig egy FLIRT motorvonatot dekoráltak át, a zöld és fenntartható közlekedésre utaló arculattal.

A fenntarthatósági weboldalon létrehozott „Válassza a zöldebb utat!” CO2-megtakarítás kampány és nyereményjáték oldalára több mint 210 ezer érdeklő látogatott el, ahol az utasok összeköthették a vasutat a környezetbarát közösségi közlekedés fogalmával, és a számláló segítségével tudatosíthatták a saját hozzájárulásukat a közös COmegtakarításban, miközben regisztrálták a játékba vonatjegyüket vagy bérletüket. 

A nyereményjátékra több mint 29 ezren jelentkeztek. A játékban a belföldi vasúti jegyüket vagy bérletüket regisztráló utasok között „START KLUB VIP KÁRTYA”, „START KLUBKÁRTYA 50%” és „100 000 forint értékű MÁV-START Ajándékutalvány” nyereményeket sorsoltak ki tizennyolc nyertesnek, összesen közel kétmillió forint értékben.