A közösségi közlekedést népszerűsítettük a GreenTech Zöld Energia és Fenntarthatóság Szakkiállításon

2024.05.27 10:00

A MÁV-VOLÁN-csoport is képviseltette magát a 2024. május 23–24-én Zalaegerszegen megtartott zöldszakmai eseményen, ahol előadások, kerekasztal-beszélgetések is színesítették a programot. A MÁV-START és a Volánbusz standjánál az érdeklődők azzal kapcsolatban bővíthették ismereteiket, hogy közlekedési szokásaik tudatosabb megtervezésével miként tudnak közvetlenül is hatást gyakorolni a klímavédelemre. A CO₂-kibocsátás ugyanis jelentősen csökkenthető, ha az egyéni autózás helyett közösségi közlekedésre váltunk. A Volánbusz a Zalaegerszegen már a forgalomban bizonyító BYD K9UD típusú elektromos, illetve MAN Lion’s City 12 G típusú, CNG-meghajtású járműveiből kiállított egy-egy példányt, valamint bemutatta a Zalaegerszegen májusban forgalomba állított, hidrogénmeghajtású, Solaris Urbino 12 hydrogen típusú tesztautóbuszt, melyet ki is próbálhattak az érdeklődők. 

Image
hidrogén-üzemű tesztautóbusz

 

A demótúrák során a résztvevők a világon egyedülálló közúti közlekedésbiztonsági fejlesztéssel is megismerkedhettek. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kísérleti projektjének keretében egy zalaegerszegi csomópontban speciális LIDAR érzékelőt és egy kamerát telepítettek, amelyek segítségével a rendszer felismeri az úttesten áthaladni szándékozó gyalogosokat, kerékpárosokat, és erről speciális üzenetet küld a megfelelő fedélzeti egységgel felszerelt autóbuszokba, az ilyen műszerrel nem rendelkező járművek részére pedig fényjelzést ad. 

A szemléletformáló aktivitások mellett a kiállításon az is szempont volt, hogy felkeltsük a fiatalok érdeklődését is a közlekedési szakma iránt. A szakma képviselői mellett ugyanis számos iskolás csoport látogatott el a rendezvényre, akik rendkívül tájékozottnak bizonyultak a közösségi közlekedés klímavédelemben betöltött szerepével kapcsolatban.