A közösségi közlekedést népszerűsítették önkéntes túravezetőink a Kéktúrázás Napján

2023.10.25 15:59

A MÁV-VOLÁN-csoport a Kéktúrázás Napja alkalmából az idén három túraszakaszt is „örökbe fogadott”. A Magyar Természetjáró Szövetséggel (MTSZ) való együttműködés keretében kollégáink közösségi közlekedési tematikájú túrákat vezettek október 14-én. Az eseményhez kapcsolódóan plusz járatokkal és átszállási lehetőséggel biztosítjuk az eljutást. A résztvevőknek már a túratervezésnél is segítségükre voltak a közlekedési vállalatok, továbbá első kézből tájékozódhattak az igénybe vehető kedvezményekről is. 

Image
Kéktúra közösségi közlekedéssel

Az immár negyedik alkalommal megszervezett Kéktúrázás Napján országszerte közel négyezren népesítették be egyszerre az Országos Kékkör útvonalát. A rendezvényre a kört kitevő három Kéktúra – a legismertebb Országos Kéktúra, valamint a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra – útvonalát egy nap alatt bejárható szakaszokra bontotta az MTSZ, és minden szakaszon túravezetők kalauzolták végig a kirándulókat. Az esemény különlegessége, hogy a résztvevők mozgását az esemény honlapján valós időben lehetett követni: a GPS-jeladók révén a nap végére virtuálisan kirajzolták a teljes Országos Kékkör pontos útvonalát. A 143 csoport együtt összesen 2583 km-t tett meg.

Image
Alföldi Kéktúra

Munkatársaink, Nagy Enikő, Frej József, Molnár Gergely, Kovács Gábor és Ács László, akik önkéntesen jelentkeztek túravezetőnek, összesen 95 fő és 3 kutya társaságában indultak útnak a nyárias időjárásban az ország három pontján. Az Országos Kéktúra egyik klasszikusának számító, 21 km-es Bánkút-Bélapátfalva szakaszra közel 50 túrázó jelentkezett. A meseszép Bükk-fennsíkon indultak neki a túrának, bebarangolhatták az évszázadok óta érintetlen bükki „Őserdőt”, barlangok és kaptatók érintése után jóleső fáradtsággal vonatozhattak haza az ország egyik legszebb, Eger-Szilvásvárad vasútvonalán. Az Alföldi Kéktúra 23 km-es Mezőtúr-Szarvas sík szakaszán 30 lelkes túrázót kalauzoltak munkatársaink, útközben egy drótkötél-komppal átkelve a Hármas-KörösönA Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéken Nagykanizsa térségében a 25 km-es Palin-Borsfa útnak 15-en vágtak neki. A nyárias melegben a felnőtteknek is kihívást jelentő emelkedőkkel és lejtőkkel megtűzdelt csodálatos túraszakaszon a legkisebbek, két 10 éves gyermek is derekasan helyt állt. 

A túravezetés és a látnivalók ismertetése mellett fontos célkitűzés volt a szemléletformálás is, a túraszakaszok közösségi közlekedéssel való megközelítésének népszerűsítése. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokakat a tervezés nehézsége riaszt el a fenntartható közlekedési módok használatától, ezért munkatársaink előzetesen az Országos Kéktúra minden szakaszához készítettek ajánlást vasúti és buszos megközelítéshez. A túra előtti hetekben pedig e-mail-en tehették fel kérdéseiket a résztvevők a közlekedési lehetőségekről a MÁV-START, valamint a Volánbusz illetékeseinek. Térképpel is készültek kollégáink, így bárki egyénileg is könnyebben tudja a kéktúrákat a vasútra, autóbuszra alapozni. Az Országos Kékkör útvonala ugyanis több mint 60 helyen érinti a vasútvonalakat, és az Országos Kéktúrát is mintegy 30 ponton érhetjük el vasúton, amelyet további számos helyszínen a Volánbusz járatai egészítenek ki. 

A MÁV-START Zrt. és az MTSZ között tavaly tavasszal kezdődtek egyeztetések, melyek célja az Országos Kékkörön túrázók ösztönzése a közösségi közlekedés használatára. A 2022-es Kéktúrázás napján csatlakozott elsőként a MÁV-START az örökbe fogadókhoz, akkor a Bükkben a vonattal jól elérhető Szarvaskő-Bélapátfalva szakaszon vezettek teltházas tematikus túrát. A fenntartható turizmus előmozdítása érdekében egyre szorosabbra fűzött együttműködés keretében már több vasútállomásra került újonnan Kéktúra-bélyegző és köti be turistajelzés ezeket az országos turistaút-hálózatba.