Kezdődik az új Mercedes-Benz eCitaro-k próbaüzeme

2021.09.01 11:35

A Volánbusz átvette a 100 darabos beszerzés első negyven alternatív meghajtású járművét. Az átvétellel párhuzamosan megkezdődött az új járművek töltési infrastruktúrájának kiépítése is, ezt a Volánbusz konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. valósítja meg. Amíg a fejlesztés elkészül, a Volánbusz kiemelt rendezvényekkel – többek között az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal – kapcsolatos személyszállítási feladatok teljesítése közben teszteli az autóbuszokat, amelyek az így szerzett üzemeltetési tapasztalatok hasznosításával állnak majd forgalomba.

 

 

Az érkező autóbuszokat 2021. augusztus 31-én, nagyszabású sajtóesemény keretei közt mutatta be a Volánbusz a Hungexpo területén. 

 

 

Dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója az eseményen hangsúlyozta: „A Volánbusz a MÁV–Volán-csoport fenntarthatósági célkitűzéseivel összhangban az autóbusz-állomány fiatalítása mellett fokozatosan annak zöldítésére is törekszik új, alternatív meghajtású, lokálisan alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású járművek forgalomba állításával. Az Európában egyedülálló méretű, 100 darabos e-busz-flotta 5343 tonnányi szén-dioxid-megtakarítást jelent évente a legnagyobb környezeti ártalomnak kitett városokban és a budapesti agglomerációban. A főváros vonzáskörzetébe érkező 40 autóbusznak köszönhetően évente mintegy 1867 tonna a kibocsátás várható csökkenése. Az elektromos autóbuszok mellett közbeszerzési eljárást írtunk ki 164 darab CNG-meghajtású jármű beszerzésére is, ezek közül 75 darab szintén a budapesti agglomerációban teljesít majd szolgálatot. A Volánbusz 2018 óta tartó flottamegújítási programjának eredményeként 2021 végig 1700 korszerű jármű áll forgalomba Magyarország útjain, jövőre pedig közel 800 járművet tervezünk beszerezni.”

 

 

A most megérkezett 40 e-busz a fővárosi rendszerbe integrált Volánbusz-járatok útvonalán áll majd szolgálatba 2022 elején, így a budapesti utasok is élvezhetik előnyeiket. A járművek ennek megfelelően kék színűek és fedélzeti kijelzőjükön a Forgalomirányítási és Utastájékoztatási Rendszer (FUTÁR) üzemel majd.

 

A sikeres pályázatoknak köszönhetően 2022 első negyedévétől további 60 új, elektromos, szóló (nem csuklós) autóbusz állhat forgalomba (Székesfehérváron 12, Győrben 13, Zalaegerszegen 11, Egerben 6, Szolnokon 10, Szegeden 8 db).