Kéktúra vonattal!

2022.10.10 10:24

A MÁV-START és a Magyar Természetjárók Szövetsége együttműködése eredményeképpen a vasúttársaság örökbefogadott egy Kéktúra szakaszt, amelyen a Kéktúrázás napján munkatársaink teltházas túrát vezettek. A vasút a kezdetektől szorosan kötődik a Kéktúra mozgalomhoz, és vonatra szállva a túrába számos helyen egyszerűen be lehet csatlakozni. A fenntartható turizmus előmozdításában pedig egyre szorosabbra fűzi a MÁV-START az együttműködést a Magyar természetjárók Szövetségével.

A Kéktúrázás napja alkalmából, október 8-án, a verőfényes napsütésben, országszerte mintegy 3300 túrázó járta be egyszerre az Országos Kékkört. A fenntartható turizmus népszerűsítésére ez alkalomból a MÁV-START örökbefogadta a 11 km-es Szarvaskő-Bélapátfalva szakaszt, ahol 4 munkatársa teltházas túrán 52 főt vezetett végig a Bükkben. A túrázók jelentős része az egyik legszebb hazai vasútvonalon, az Eger–Szarvaskő–Szilvásvárad szakaszon közelítette meg a túra helyszínét. A látnivalók ismertetése mellett szó esett arról is, hogy milyen lehetőségek rejlenek abban, ha túráinkat közösségi közlekedéssel tervezzük, milyen kedvezmények érhetők el. Kollégáink kvízjátékkal is készültek, a kitöltőket pedig a MÁV-START, a MÁV és az Utasellátó értékes ajándéktárgyait tartalmazó csomagokkal jutalmazták.

Kéktúra

Az 1952-ben indult Kéktúra mozgalom kezdetei erőteljesen kötődnek a vasutas túraegyesületekhez. A kultikus Másfélmillió lépés Magyarországon filmsorozat készítői is rendszeresen vasúton közelítették meg az Országos Kéktúra útvonalát. A vonatablakból már messziről gyönyörködtek a bebarangolandó dombok, hegyek, völgyek látképében, és szóba elegyedtek a helyi utasokkal. Bár mára ezen a területen is elterjedt az egyéni autóhasználat, a fenntartható turizmus napjainkban is elképzelhetetlen a legzöldebb távolsági közlekedés, a vasút nélkül.

Az Országos Kékkör útvonala több mint 60 helyen érinti a vasútvonalakat, és az Országos Kéktúrát is mintegy 30 ponton érhetjük el vasúton, amelyet további számos helyszínen a Volánbusz járatai egészítenek ki. Több helyen a teljesítést igazoló Kéktúra-bélyegző is a vasútállomásokon található meg. A vonattal útnak induló túrázókat menetdíjkedvezmények is várják: a Természetjáró (TEKA)-kártyások és a 26 év alatti fiatalok hétvégén, a diákok, a családosok vagy éppen a START Klub kártyák tulajdonosai minden nap jelentősen kedvezőbb áron közelíthetik meg úti céljukat. Dolgozunk azon is, hogy a menetrendi információk elérhetővé váljanak az online túratérképek felületén. Mindezek mellett menetrendfejlesztésekkel, turisztikailag fontos új járatokkal, korábban megszüntetett megállók újranyitásával igyekszünk a Kéktúra útvonalak vasúti megközelíthetőségét javítani. Hiszen a vonatablakból még a táj is zöldebb!

Érdemes közösségi közlekedéssel útra kelni ebben a csodás őszi időben, hogy nagyobb távokat is be lehessen járni, ne kelljen dugóban ülni, ne okozzon nehézséget a kiindulóponton hagyott autóhoz való visszatérés és már az utazás is kötetlen kikapcsolódást nyújtson a barátokkal, családdal!

Kéktúra