Hidrogén-üzemanyagcellás autóbuszt tesztel a HUMDA és a Volánbusz

2024.01.24 15:36

Hidrogén-üzemanyagcellás autóbuszt tesztel a Volánbusz a budapesti agglomeráció helyközi vonalain 2024. január 22-től legalább fél éven keresztül. A próbaüzemre a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. egy éven át tartó demonstrációs mintaprojektje keretében kerül sor.

A magyar gazdaság jövője a zöldenergia, a kormány ezért a hidrogéntechnológia népszerűsítését és elterjedését is ösztönözni kívánja. A hasznosításra rövid távon leginkább alkalmas terep a közlekedés. Kísérleti projektjében a HUMDA az Energiaügyi Minisztérium támogatásával a közösségi közlekedésben történő felhasználás lehetőségeit vizsgálja: a fővárosi agglomeráció mellett Debrecenben, Győrben, Kecskeméten, Kaposváron, Miskolcon és Zalaegerszegen is időszakosan forgalomba állítanak hidrogén-üzemanyagcellás buszokat.

A demonstrációs mintaprojekt keretében 2024. január 22-től Budapest, Kelenföld állomás és Szigethalom között egy hidrogénmeghajtású, Toyota CaetanoBus H2.City Gold típusú járművet próbálhatnak ki az utasok a Volánbusz honlapján elérhető menetrend szerint. 

A Volánbusz már második alkalommal tesztel hidrogénmeghajtású autóbuszt a HUMDA közreműködésével: 2022 februárjában egy Solaris Urbino 12 electric H2 típusú járművel szereztek kedvező tapasztalatokat az utasok és a szakemberek. A jelenlegi mintaprojekt keretében ez a járműtípus is visszatér a Volánbuszhoz: tavasszal és ősszel Zalaegerszegen és Győrben áll forgalomba egy-egy hónapig.

Környezetünk védelme szempontjából alapvető fontosságú a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, ezért a társaság folyamatosan végez utasforgalmi próbákat különböző típusú, alternatív meghajtású autóbuszokkal. Ezek az üzemeltetési tapasztalatok elengedhetetlenek a Volánbusz meglévő zöldflottájának további bővítéséhez is.