Hidrogén meghajtású autóbuszt tesztelünk közösségi közlekedésben

2022.02.14 09:59

Először vesz részt hidrogén meghajtású autóbusz a közösségi közlekedésben Magyarországon. A HUMDA szervezésében a Volánbusz három hétig üzemelteti a Kőbánya-Kispest és Vecsés között közlekedő Solaris Urbino 12 electric H2 típusú üzemanyagcellás buszt. A Zöld Busz Program több mint három hétig tartó demonstrációs mintaprojektje hasznos tapasztalatokkal szolgálhat a technológia hétköznapi felhasználhatóságával kapcsolatban.

Hidrohén-üzemű tesztbusz a Népligetben

A 12 méter hosszú, 89 személyes, háromajtós Solaris Urbino 12 electric H2 autóbusz február 11-től március 6-ig közlekedik Vecsés és a főváros között. A tesztjelleggel közlekedő járművet bárki díjmentesen kipróbálhatja, menetrendje ide kattintva érhető el.

 

A Prim-Vol Trade Kft. által biztosított buszban egy 70 kW teljesítményű hidrogén üzemanyagcella működik, amelybe hidrogéngázt juttatnak. A hidrogén és a légköri oxigén kémiai reakcióba lép, mely eredményeként víz és elektromos energia keletkezik. A közlekedéshez szükséges zöld hidrogént a Linde Gáz Magyarország Zrt. szolgáltatja.

Hidrogéntöltő az Illatos úti telephelyen 

Az üzemanyagcellás buszok előnye, hogy hatótávban már felveszik a versenyt a hagyományos dízel üzemű buszokkal és a töltési idejük sem sokkal hosszabb hozzájuk képest. Egyszeri feltöltésével 350-400 kilométert képes megtenni a jármű. Viszonylag drága megoldásról van szó, de a technológia folyamatos fejlődésével egyre inkább a hétköznapok részévé válhat majd.

Hidrogén-busz töltése 

A MÁV-Volán-csoport elkötelezett az utasbarát, modern, fenntartható, zöld közlekedés megvalósítása mellett. Célunk elérése érdekében fejlesztjük a szolgáltatásainkat, új járműveket állítunk forgalomba, összehangolt vasúti és közúti menetrendet alkotunk és nyitottak vagyunk a zöld mobilitási megoldások meghonosítására is.

Bizakodóak vagyunk a hidrogén-cellás autóbusz tesztüzem kapcsán. Az autóbusz műszaki, vezetéstechnikai és töltőinfrastruktúrával kapcsolatos tapasztalatai nagyon hasznosak lesznek.