Fókuszban a zöld közlekedés

2023.05.26 13:19

A IV. GreenTech Zöld energia és Fenntarthatóság Szakkiállítás és Konferencia idén május 25-26-án került megrendezésre Zalaegerszegen, amelyen a MÁV-Volán-csoport is képviseltette magát. Az esemény a zöld energia és fenntarthatóság témájában érdekelt szakmai területeknek, önkormányzati, intézményi, oktatási és vállalati szereplők számára biztosított egyedülálló lehetőséget a szakmai tapasztalatcserére, üzleti kapcsolatok erősítésére, tudáselmélyítésre olyan témákban, mint zöld közlekedés, szállítmányozás, elektromobilitás.

A kétnapos kiállításon a Volánbusz és a HUMDA közös, reprezentatív standjával találkozhattak elsőként a rendezvénytérbe érkező látogatók. A Volánbusz kitelepülésének célja az volt, hogy hangsúlyozza a közösségi közlekedés kiemelkedő szerepét a fenntartható közlekedés megvalósításában, illetve bemutassa új beszerzésű autóbuszait is, különös hangsúlyt fektetve az alternatív meghajtású járművekre. Egy MAN Lion’s City 12 G típusú, CNG-meghajtású, valamint tisztán elektromos BYD K9UD autóbuszt is kiállított a közlekedési vállalat az eseményen, a típusok már forgalomban közlekednek településen és környékén. A buszokat a rendezvény teljes időtartama alatt meg lehetett tekinteni, valamint részt vettünk velük az exkluzív pályabejárásokon is.

A rendezvény második napján, május 26-án Kruchina Vince, a Volánbusz Zrt. vezérigazgatója és dr. Mosóczi László, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója is részt vett a Közösségi közlekedés / Zöld közlekedés / Városi mobilitás / Logisztika című kerekasztal-beszélgetésen. A több mint egy óra hosszúra nyúlt szakmai eszmecsere során a szereplők kitértek a közúti közlekedés zöldítésének lehetőségeire, a digitalizáció kiemelt szerepére, a szolgáltatások és a tarifarendszer fejlesztésének szükségességére, valamint arra, hogy fontos növelni a vasúti személy- és áruszállítás részarányát.

Kruchina Vince, a Volánbusz vezérigazgatója a közösségi közlekedés zöldítése felől közelítette meg a témát: „Végre itt a reális lehetőség, hogy a fosszilis energiahordozókról áttérhessünk a közösségi közlekedés területén is az elektromosságra. A gondolkodásmódban, amely a közösségi közlekedés területén az új technológiákat övezi, Magyarország elől jár. Ezen az úton kell végigmennünk.” Társaságunk vezetője emellett a döntéshozók és a szabályozók kiemelkedő szerepét hangsúlyozta, valamint a finanszírozás nehézségeit a technológiai újdonságok elterjesztése kapcsán. 

Dr. Mosóczi László, a MÁV-START vezérigazgatója a zöld közlekedés témájában tartott kerekasztal-beszélgetésen a versenyképesség fontosságát hangsúlyozta, amelynek kulcsa a megfelelő infrastruktúra kialakítása, a korszerű járművek, az optimális menetrend, illetve a kedvező eljutási lehetőségek. A tarifában nagy előrelépést jelent a vármegye- és országbérletek bevezetése. A hidrogéntechnológiáról folytatott kerekasztal-beszélgetésen továbbá kiemelte: „A 8000 km-es vasúthálózat 33%-a villamosított (jelentősen többet már nem is érdemes), ezért a közösségi közlekedésben a hidrogén hajtotta járművek használata és a töltőállomások kiépítése lesz a jövő.”