Elkezdődött az új, környezetbarát, gázüzemű autóbuszok beszerzése a Volánbusznál

2021.08.13 08:49

A közlekedési társaság 164 új, CNG-meghajtású jármű beszerzésére írt ki közbeszerzési eljárásokat, amelyek eredményessége esetén a fővárosi agglomerációban 75, Szegeden 10 új, sűrített földgázzal üzemelő jármű korszerűsítheti a helyi közlekedést, míg Szolnokon 40, Zalaegerszegen pedig 39 darab elővárosi kivitelű jármű szolgálhatja az utasok kényelmét 2022 tavaszától.

 

CNG tesztbusz

 

A Volánbusz célja a kényelmes és biztonságos szolgáltatás biztosítása mellett az autóbusz-állomány zöldítése földgázmeghajtású és elektromos járművek beszerzésével. Felelős szolgáltatóként az új járművek beszerzésével is arra törekszik, hogy az egyéni közlekedéssel szemben vonzó alternatívát nyújtson az utasoknak, ezzel is óva a legnagyobb környezeti ártalomnak kitett városokban és a budapesti agglomerációban élők környezetét.

 

A társaság jelenleg is közlekedtet gázüzemű autóbuszokat. Jelenleg összesen 61 darab CNG-autóbusz teljesít szolgálatot Zalaegerszegen, Nyíregyházán és Szegeden. A kedvező üzemeltetési tapasztalatok, valamint a jelentősen kisebb mértékű károsanyag-kibocsátás miatt a Volánbusz úgy döntött, jelentős számban szerez be további CNG-meghajtású járműveket. A sűrített földgáz (CNG, Compressed Natural Gas) a hagyományos hajtóanyagokhoz képest jelentősen csökkenti a szén-dioxid-emissziót és nulla koromkibocsátást eredményez. Emellett a CNG-motorok lényegesen csendesebben üzemelnek, így mérsékelik a környezet zajterhelését is.

 

A most megjelent két pályázattal elővárosi és helyi kivitelű, alacsony padlós, akadálymentes, 75-80 fő szállítására alkalmas, légkondicionált, digitális utastájékoztatási és kamerarendszerrel felszerelt, WIFI-előkészítéssel és USB-csatlakozókkal felszerelt, valamint legalább EURO6 CNG környezetvédelmi besorolású motorral rendelkező autóbuszokat szerezne be a társaság. A töltési infrastruktúra kiépítését – az elektromos buszokéhoz hasonlóan – a közlekedési társaság konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. valósítja meg.

 

A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében – augusztus végéig – 1401 új és újszerű autóbusz áll forgalomba. A társaság 2021-ben 1665 autóbuszt szerez be, ebből – az eljárások sikere esetén – várhatóan közel 700 jármű az év végéig meg is érkezik. A fennmaradó állomány 2022-ben áll majd az utasok szolgálatába. A jármű-fiatalítási program eredményeként a jövő év végéig a társaság teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújul.